En blogg mest om naturfoto

Svalbard, isbjörnens smältande paradis!

När vi rundat spetsbergens sydspets dröjde det några timmar tills vi sent på kvällen (fast det var ljust) korsade Storfjorden och såg  en isbjörn ute på drivisen. Det var en björn som stod och åt på en säl. Det var inget stort isbälte utan den fick nog bereda sig på en rejäl simtur så småningom.

_MGL0099

Denna björn var märkt med ”59” den ingår i något forskningsprojekt som Norska Polarinstitutet driver. Det ser inte vackert ut, men gagnar det isbjörnarna är det väl OK. Färgen sitter bara ett år sades det och till nästa år skulle dom använda en mer diskret märkning.

_MGL1125

Denna björn förbereder ett hopp över en råk i drivisen. Det är något som björnarna får göra ofta eftersom sommarisen smälter i en rasande fart. Klimatförändringen gör att skall det finnas några isbjörnar kvar får dom anpassa sig till en tillvaro med andra byten än säl som dom jagar vid sälarnas andningshål. En simmande säl på öppet vatten har isbjörnen mycket svårt att slå!

_MGL1128

Denna gång gick hoppet bra, detta med dom smältande isarna är ett av dom stora problemen i arktis.

_MGL1239

Denna björn verkar tveka inför vilken väg han skall ta, och med dom stora råkarna framför honom är det inte lätt. Gör vi inget åt klimatförändringen NU kommer denna fantastiska syn bli mycket ovanlig bara om några år tror jag!

Det är inte bara havsisen som smälter, glaciärerna smälter också i en rasande fart på både Arktis och Antarktis. Som om inte det vore nog håller oljebolagen på att undersöka möjligheten att utvinna olja i dom arktiska vattnen vartefter isen smälter bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s